Jouw eigen sterktes en zwaktes in kaart brengen, is vaak noodzakelijk voor wie gaat solliciteren. Maar ook in andere contexten kan dit interessant zijn: bijvoorbeeld om uit te stippelen hoe jij kan blijven groeien of om in kaart te brengen of je jouw talenten wel ten volle benut in jouw huidige job.
Het model bevat 4 elementen die verbonden zijn met elkaar: de kernkwaliteit, de valkuil, de uitdaging en de allergie.
Het is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.
Stel, je kernkwaliteit is dat je een erg nauwkeurig iemand bent, die heel netjes werkt. Dat staat links boven in het kwadrant. Een kernkwaliteit kan een valkuil worden als je daar te veel van hebt. Dan wordt nauwkeurig net heel perfectionistisch. Dat is wat je ziet rechts boven in het model.
Vaak zie je dat een kernkwaliteit bij mensen in stresssituaties een valkuil wordt. Enthousiaste personen worden drammerig, iemand die goed kan luisteren cijfert zichzelf helemaal weg, iemand die zelfverzekerd is, wordt arrogant.
De uitdaging
Tegenover die kernkwaliteit staat ook altijd een uitdaging. Dat is een goede aanvulling op je kernkwaliteit en kan het in balans brengen. Om het voorbeeld van nauwkeurigheid te nemen: een goede aanvulling zou zijn dat die persoon leert om af en toe de dingen meer los te laten en wat flexibeler te worden. De uitdaging rechts onder is dus flexibiliteit.
De allergie
De uitdaging ‘flexibiliteit’ kan opnieuw te ver doorschieten. Dat staat zo ver van de kernkwaliteit dat het een allergie wordt. In het voorbeeld van nauwkeurigheid is de allergie chaos en nonchalance. Mensen die erg nauwkeurig zijn van nature, zijn meestal net allergisch aan chaotische, nonchalante mensen.
Dit kernkwadrant is een heel goede hulp om jezelf beter te leren kennen en te zien waarop je het best focust, maar het is ook een hulp om anderen beter te begrijpen. Dankzij dit schema zie je plots dat die collega eigenlijk alleen in stresssituaties impulsief wordt, en waardeer je zo meer het enthousiasme dat haar kernkwaliteit is.
Het model van Ofman maakt je zo meer bewust van allergieën en waarom dat zo is, en het geeft je inzicht in je eigen valkuilen en uitdagingen.
In het kort
Je sterktes en zwaktes in kaart brengen zou iedereen moeten doen. Het geeft je inzicht in jezelf en helpt je in je job. Hoe je je sterktes benoemt? Vragen aan vrienden en collega’s kan helpen, of verdiep je eens in het kernkwadrant van Ofman. Zo definieer je op een schematische manier je kwaliteiten, je uitdagingen, valkuilen en allergieën. Bovendien toont het op een heldere manier hoe die met elkaar verbonden zijn.
Jezelf nog beter kunnen inschatten, je kwaliteiten en werkpunten leren kennen?