Hoe staan werknemers tegenover de Belgische 4-daagse werkweek?

Terug naar het overzicht

Werknemers tonen weinig interesse in de Belgische 4-daagse werkweek. Uit recente gegevens blijkt dat slechts een klein percentage werknemers gebruik maakt van deze mogelijkheid. Ongeveer 7 op de 1000 arbeiders en 4 op de 1000 bedienden heeft ervoor gekozen om over te stappen naar een vierdaagse werkweek. Deze lage participatie roept de vraag op waarom zo weinig werknemers hierin geïnteresseerd zijn.

Wat is de Belgische vierdaagse werkweek?

De wet rond de vierdaagse werkweek biedt voltijdse werknemers de optie om in een vier dagen week te werken. De wet maakt het mogelijk om de maximale dagelijkse arbeidstijd te verhogen tot 9,5 uur per dag als de wekelijkse arbeidstijd gelijk is aan of minder dan 38 uur. Als de werkelijke wekelijkse arbeidstijd meer dan 38 uur bedraagt (met een maximum van 40 uur), kan dit worden aangepast in een collectieve arbeidsovereenkomst, waarbij de dagelijkse arbeidstijd gelijk is aan de werkelijke wekelijkse arbeidstijd gedeeld door vier.

Voordelen en nadelen van deze 4-daagse werkweek?

Hoewel de theoretische principes van de vier dagen week interessant zijn als een manier om meer vrije tijd te creëren, is het belangrijk om de mogelijke gevolgen ervan te overwegen. Gecomprimeerde werkweken waarin werknemers extra lange uren moeten werken, kunnen leiden tot minder productiviteit en welzijn. Concentratieverlies en vermoeidheid gedurende lange werkdagen kunnen negatieve effecten hebben op de prestaties en het welzijn van werknemers. Daarom is het begrijpelijk dat werknemers aarzelen om deel te nemen hieraan, gezien de mogelijke nadelen en risico’s die gepaard gaan met het werken van langere dagen.

De beperkte populariteit van de Belgische 4-dagen werkweek kan echter ook voordelen hebben. Het dwingt zowel werknemers als werkgevers om na te denken over de haalbaarheid en mogelijke impact van een dergelijk werkmodel. Het biedt ruimte voor discussie over de beste manieren om werk en privéleven in balans te brengen en kan de basis vormen voor toekomstige beleidsaanpassingen. Door de ervaringen van de weinige werknemers die momenteel de 4-daagse werkweek toepassen te analyseren, kunnen mogelijke verbeteringen en aanpassingen worden geïdentificeerd om dit werkmodel aantrekkelijker en effectiever te maken voor een breder scala aan werknemers.

Nood aan een flexibele job waarin jij je weekplanning kan bepalen?

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte