Wie ben jij volgens de 9 teamrollen van Belbin?

Terug naar het overzicht

Je bent een echte teamplayer‘ of ‘we zoeken een creatieve duizendpoot’. Heb je al eens geteld hoe vaak je deze tegenkomt wanneer je door vacatureteksten scrolt? Spoiler alert: ontelbare keren! Maar wat betekent het nu écht om een teamspeler te zijn en welke andere teamrollen zijn er volgens Belbin? We lichten het graag even toe!

WIE BEN JIJ VOLGENS DE 9 TEAMROLLEN VAN BELBIN?

Het lijkt wel of elk bedrijf op zoek is naar teamplayers. Kunnen samenwerken binnen een team is op de huidige arbeidsmarkt sowieso een must maar dat wil niet zeggen dat elke teamspeler dezelfde is of hoeft te zijn.

Wat is de theorie achter de teamrollen van Belbin?

Volgens Belbin (Britse, vrouwelijke wetenschapper) verbetert de samenwerking en teamprestaties wanneer ze op een doeltreffende wijze gebruikmaken van negen diverse teamrollen. Volgens haar is het van essentieel belang dat een team een variëteit aan rollen omvat, om effectief te presteren, vooral in complexe situaties.

Wat zijn de 9 teamrollen?

1. Expert

De expert is iemand die van bepaalde topics heel veel kennis bezit en op die manier een grote, deskundige bijdrage levert binnen die specialisatie. Een persoon met deze teamrol ligt wel minder goed in een groep en voelt zich er ook niet meteen thuis.

2. Socializer

Een enthousiaste netwerker binnen het team, dat is de socializer. Deze persoon wordt vaak omschreven als ruimdenkend, extravert en sociaal. Het is iemand die continu op zoek gaat naar nieuwe contacten en zo externe kennis binnenshuis haalt.

3. Teamplayer

Behulpzaam, sfeermaker en conflictvermijdend – zo kan je de teamspeler herkennen. Dit individu kan goed luisteren, heeft nood aan teamwork en betekenisvolle, persoonlijke relaties onder de collega’s. Het is vaak een gevoeliger iemand die met zijn communicatieve skills de teamgeest in een organisatie weet te bevorderen.

4. Innovator

Die creatieve duizendpoot waar velen naar op zoek zijn, dat is de innovator. Deze persoon is creatief, vindingrijk en schuift graag nieuwe ideeën naar voor. Het is iemand die vrijheid nodig heeft, tijd om te brainstormen en liever niet met te veel regeltjes of structuren.

5. Delegator

Het werk verdelen en delegeren? Daarvoor moet je bij een delegator zijn. Deze persoon heeft nood aan structuur, werkt graag in groep en zet in op de sterktes van de groep. Deze rol kan ook wel manipulatief overkomen en heeft moeite met creativiteit.

6. Perfectionist

De titel zegt het al, jij bent misschien wel de perfectionist van de groep. Je zet graag de puntjes op de i en streeft ernaar om perfect werk af te leveren. Dit individu heeft nood aan duidelijke afspraken en lijkt alles onder controle te hebben. In de realiteit heeft dit teamlid veel stress en verliest zichzelf soms in het perfectioneren van projecten.

7. Challenger

Enorm gedreven, bakken zelfvertrouwen en een vat vol energie: zo omschrijf je de challengers oftewel durvers onder ons. Deze persoon gaat recht op het doel af en daagt anderen daar ook in uit. Wanneer het niet meteen lukt om de vooropgestelde doelen te halen, ontstaat er frustratie en achterdochtigheid. Durvers komen wel eens arrogant uit de hoek, maar ook heel gedreven.

8. Achiever

Ready, set, action! De achiever zet plannen om in actie en dat doet deze persoon als een echte doorzetter met een sterk karakter. Kenmerken zijn: oplossingsgericht, verantwoordelijk en praktisch. Bovendien heeft dit teamrol nood aan structuur en regelmaat.

9. Evaluator

And last but not least: de evaluator! Die is doordacht, overwegend rationeel en wordt ook wel eens omschreven als de analyserende kritische collega. Deze persoon houdt zich het liefst bezig met analyses en complexe problemen/uitdagingen. Daarom ontbreekt hij aan enthousiasme en drive om anderen binnen een team te inspireren.

Een evenwichtig team

Conclusie, de ene persoon is de andere niet – én gelukkig maar. De aanwezigheid van elk van deze rollen binnen een groep zorgen voor een evenwichtig team. Voel je dus zeker niet minder als je niet even leidinggevend aangelegd bent als die ene collega of wanneer je de anderen niet dezelfde valkuil/werkpunten als jou hebben. Elke teamrol heeft sterktes en zwaktes.

Doe de teamrollen zelftest én werk aan je personal growth!

zelfkennis maakt deel uit van persoonlijke groei op de werkvloer

Benieuwd naar welke teamrollen jij vervult als werknemer? Doe dan zeker deze teamrollentest gebaseerd op de 9 Belbin rollen! Zelfkennis is persoonlijke groei en persoonlijke groei is zelfkennis. Weten welke teamrol(len) jij vervult kan jij in je voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld op een sollicitatiegesprek of tijdens een evaluatie op je huidige job. Leer ook bij over de andere teamrollen om collega’s beter te begrijpen en makkelijker met hen om te gaan.

Altijd bereid om jou te helpen

We zijn oprecht nieuwsgierig naar wat jou gelukkig maakt binnen een job, wat je drijfveren zijn en in welke bedrijfscultuur jij je het prettigst voelt. Ontdek onze vacatures of neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen of een kennismakend gesprek onder vrienden.

10 januari 2024

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte