Vakantiedip op het werk? Zo motiveer je jezelf!

Terug naar het overzicht
Tips om een zomerdip na vakantie te vermijden op de werkvloer

Je kent het wel, terug aan het werk na een ontspannende vakantie en BAM! Back to life, back to reality it is. Ook jij of collega’s kunnen na een zalig-zonnige ‘out of office’ last hebben van een vakantiedip oftewel het ‘post-holiday-syndroom’. Maar hoe herken je het en wat kan je er als werknemer aan doen? Hier bij Bright Potentials delen we maar al te graag 3 gouden tips!

Wat zijn de signalen van iemand met een vakantiedip op het werk?

  • voelt zich moe en/of minder gemotiveerd
  • heeft moeite om zich te concentreren
  • is vaak prikkelbaar, emotioneel en/of ervaart stress
  • kijkt er niet naar uit om te werken


3 tips om jezelf te motiveren na vakantie

1. Een goede overdracht

Moedig jezelf en je collega’s aan om een gewoonte te maken van een duidelijke overdracht bij verlof. Zo ga je met een goed gevoel op vakantie en worden de ‘blijvers’ niet overspoeld met stress en/of onverwacht werk. Een win-win als je het ons vraagt!

Extra tip: zet jezelf aan om alle lopende zaken af te werken en geen nieuwe projecten op te starten vlak voor je verlof.

2. Een rustige opstart

Het idee dat iedereen volledig opgeladen terugkeert uit vakantie is nonsense. Na ’n dosis gelukshormonen ervaart je lichaam toch wel een enorme aanpassing, die eerste dag terug aan het werk. Ook zij die heel graag werken, kunnen last krijgen van een motivatiedip of zomerdip. Het is dus zeker niet abnormaal als dit jou overkomt! Gun jezelf de tijd om er terug in te komen én plan de eerste dagen niet meteen vol meetings of deadlines.

3. Back to basics

Wat te doen die eerste dag? Neem je mails door. Op die manier creëer je opnieuw overzicht en kan je vervolgens een duidelijke planning opmaken. Alles begint met een goede basis!

toon betrokkenheid bij een vakantiedip van je werknemer

Een collega die net uit vakantie komt? Toon betrokkenheid en vraag even hoe het gaat. Misschien delen ze nieuwe inzichten of ideeën die wat ‘spotlight’ verdienen of hebben ze nood aan een goed gesprek.

Kan je een buddy gebruiken?

Wij richten graag onze spotlight op jou! Ben je op zoek naar een nieuwe functie of is er meer aan de hand dan een vakantiedip? Neem vrijblijvend contact met ons op! We luisteren, net zoals een vriend(in), graag naar jouw verwachtingen binnen een job.

Ook interessant voor jou?

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte