Wanneer heb je recht op ecocheques?

Terug naar het overzicht

Een ecocheque is een gekend extralegaal voordeel. Maar is het recht op ecocheques voor iedereen?

Elke werknemer die tewerkgesteld is met een arbeidsovereenkomst heeft recht op ecocheques. Dit geldt zowel in de publieke sector als in de privésector voor bedienden, arbeiders, handelsvertegenwoordigers, dienstboden, …

heb je recht op ecocheques

Ecocheques zijn helaas geen algemeen of automatisch recht. Of je ze krijgt, hangt vaak af van wat overeengekomen is in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Is er geen cao? De toekenning van ecocheques kan ook geregeld zijn via je individuele arbeidsovereenkomst. Daar wordt het bedrag aan ecocheques vastgelegd samen met de waarde van elke cheque. 

Sommige werknemers zijn hiervan uitgesloten: werknemers die maar een kleine vergoeding ontvangen zoals kunstenaars, vrijwilligers,…

Waar kan ik mijn ecocheques voor gebruiken?

Het doel van deze cheques is om meer ecologische aankopen te stimuleren. Belangrijk om te weten is dat de producten bijna altijd moeten beschikken over een EU eco-label of biogarantielabel. Zo spot je ze meteen in de winkel. Let op, handelaars zijn niet verplicht om ecocheques te aanvaarden. Je vraagt het dus best even na. 

Je ecocheques kan je gebruiken voor huishoudelijke apparaten, milieuvriendelijke houtproducten, elektrische fietsen, herlaadbare batterijen en andere energiezuinige producten en diensten.

Bij toeristische infrastructuur in België waar ze beschikken over een Green Key label kan je ook je ecocheques kwijt. Denk maar aan plattelandsverblijven, parken of duurzame hotels.  

Laat die ongebruikte ecocheques dus niet in de kast liggen, want je kunt er voortaan heel wat leuks mee kopen. 

Bedrag en geldigheid van ecocheques

Als werknemer kan je per jaar max. 250 euro aan ecocheques ontvangen. Elke cheque heeft een maximale waarde van 10 euro en heeft ook een maximale geldigheidsdatum van 2 jaar.

Kan je een buddy gebruiken?

Wij richten graag onze spotlight op jou! Ben je op zoek naar verandering binnen je loopbaan of benieuwd naar onze vacatures? Neem vrijblijvend contact met ons op! We luisteren, net zoals een vriend(in), graag naar jouw verwachtingen binnen een job.

Ook interessant voor jou

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte