Inspirerend leiderschap en wat jij ervan kan leren

Terug naar het overzicht

Stel je een manager of zaakvoerder voor die niet alleen delegeert, maar ook inspireert. Die niet alleen volgers heeft, maar betrokken medewerkers. Dat is waar inspirerend leiderschap om draait. In dit artikel gaan we dieper in op ‘leidinggeven’ en meer specifiek het motiverende aspect ervan.

Inspirerend leiderschap en wat jij ervan kan leren

Tijdens een workshop met 15 professionals hadden we het over, jawel, ‘leiding geven’. Ondanks de diverse teamrollen en sectoren aanwezig, viel het ons al snel op dat ze heel wat dezelfde vragen hadden over leiderschap. Misschien zit jij ook wel met deze vragen?

Goede vaardigheden voor een leidinggevende

Wat maakt een goede leider? Wat definieert een goede leider? Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige vraag, maar wanneer we er dieper op ingaan, blijkt het toch uitdagender dan verwacht. Iedereen was het er wel over eens dat ‘effectief luisteren‘ een van de basis skills van een goede leidinggevende zou moeten zijn. Luisteren is meer dan alleen horen.

Volgende vaardigheden of competenties kwamen ook aan bod als onmisbaar voor een leidinggevende:

➡️ beslissingen nemen
➡️ vertrouwen geven
➡️ coaching
➡️ strategisch denken
➡️ organisatorisch sterk zijn

En? Wat denk je? Kan je jou er wat in vinden? Uit onderzoek blijkt trouwens ook dat het vermogen om mensen te enthousiasmeren en rekening houden met hun input, essentiële kenmerken zijn van een leider. Dit gaat vaak gepaard met het tonen van visie, het stimuleren van creativiteit en het creëren van een positieve en inspirerende werkomgeving. Een inspirerende leider is vaak ook een goede people manager.

Weten wie jij bent als people manager? Of hoe je als een people manager kan handelen ten voordele van jouw mensen? Daar kunnen wij bij helpen.

Als leidinggevende vragen stellen

Een goede leider, delegeert die alleen maar? Neen. Het is allang duidelijk dat inspirerend en effectief leiderschap draait om samenwerking en betrokkenheid. Mensen met een leidinggevende functie worden meer en meer aangemoedigd om actief met hun mensen in gesprek te gaan, aan die vertrouwensband te werken en hen te betrekken bij het maken van beslissingen.

Wanneer je dus denkt dat jij met alle oplossingen moet komen, vraag hen dan eens hoe zij het zouden aanpakken. Ga actief met hen in dialoog en stel vragen in plaats van aan te geven wat de next steps zijn. Op die manier pas je een leiderschapsstijl toe die meer inclusief is, waarbij de kennis/ervaring en creativiteit van jouw team optimaal benut worden.

“Het vergroot niet alleen de efficiëntie, maar ook de algehele hr-ervaring wordt beter.”

Anne-Sophie Bossuyt

Als leidinggevende mag je kwetsbaar zijn

Moet je als zaakvoerder of manager altijd sterk zijn? Iedereen was het erover eens, als leidinggevende mag je je kwetsbaar opstellen. Fouten toegeven of toegeven dat je het antwoord ook niet weet, is geen teken van zwakte, integendeel. Het tonen van twijfel opent de mogelijkheid om een diepgaandere dialoog aan te gaan met je team en juist daar schuilt intelligentie.

Het toont bovendien ook aan je medewerkers dat je ook maar een mens bent en zo durven zij misschien ook sneller bij jou aankloppen wanneer zij een fout maken.

Is een goede leider een sterke communicator?

Moet een leidinggevende communicatief vaardig zijn? We verwachten van een leider dat deze communicatief sterk is, een eigen mening kan vormen en een gezonde dosis durf heeft. Maar uit deze workshop bleek dat het geen vereiste is, hoewel het wel handig kan zijn binnen bepaalde contexten en functies.

Kleine’ sidenote: een goede leider heeft uiteraard wel communicatieskills en communiceert efficiënt naar het team, maar hoeft er niet in uit te blinken. Een gebrek aan efficiënte communicatie daarentegen, kan leiden tot slechte prestaties bij je medewerkers.

Inspirerend leiderschap is doen wat werkt voor jouw mensen

Tot slot nog een laatste inzicht over inspirerend leiderschap. Doe vooral wat werkt voor jou én jouw mensen. Luister, evalueer, betrek ze. Ga op zoek naar wat hen motiveert en benut de expertise van jouw mensen ten volle. Klamp je niet vast aan bepaalde theorieën of modellen. Doe vooral wat werkt.

Belangrijke sidenote: one size doesn’t fit all. Wat voor een starter belangrijk is in het begin van de employee journey, is voor een medewerker die al langer in dienst is misschien een frustratie. De één heeft graag duidelijke richtlijnen en de ander heeft graag (creatieve) vrijheid.

contacteer bright potentials, gespecialiseerd in hr consultancy en krijg inzicht in de blinde vlekken van jouw hr beleid.

Inspirerend leiderschap is weten wat je mensen motiveert en daar rekening mee houden.

Dankzij onze hr-scan, een digitale medewerkersbevraging, kom jij in no-time deze essentiële info te weten.

Ook interessant voor jou

14 mei 2024

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte