Wat je kan leren van inspirerend leidinggeven

Terug naar het overzicht

Tijdens ons Lerend Netwerk bogen 15 professionals zich samen over het onderwerp ‘leidinggeven’. Ondanks het feit dat ze allemaal verschillende rollen hadden en uit diverse sectoren kwamen, merkten we al gauw dat ze toch een aantal gelijkaardige vragen opwierpen. In dit blogartikel sommen we de verschillende zaken op die aan bod kwamen en waar jij vast en zeker inspiratie uit kan halen.

Wat je kan leren van inspirerend leidinggeven

Leidinggeven gaat over een aantal vaardigheden

Wat maakt een goede leider? Het antwoord op deze vraag blijkt moeilijker dan initieel lijkt. Zo waren zo goed als alle mensen rond de tafel het erover eens dat luisteren een van de basisskills van een goed leidinggevende moet zijn.

Beslissingen nemen, vertrouwen geven en coachend optreden kwamen ook naar voren als kernvaardigheden. Maar ook strategisch denken en organisatorisch sterk zijn lijken onmisbare assets in de rol van leidinggevende.

Uit onderzoek blijken tenslotte ook ‘het enthousiasmeren van mensen’ en ‘het rekening houden met de input van mensen’ elementen te zijn die een leider kenmerken.

Van opleggen naar vragen stellen

Er bestaat geen twijfel meer over, de leider anno 2023 dient zaken niet meer op te leggen aan medewerkers, maar net vragen te stellen om zijn doel samen met hen te bereiken.

Er is met andere woorden een steeds groeiend belang om de medewerkers te kennen, actief met hen in dialoog te gaan en de focus te leggen op het stellen van vragen in plaats van zelf aan te geven wat er moet gebeuren. Het is dan ook belangrijk om oplossingen vanuit de medewerkers te laten komen in plaats van ze zelf aan te reiken.

In twijfel zit de intelligentie, niet in zekerheid

Iedereen was het erover eens, als leidinggevende mag je je kwetsbaar opstellen. Fouten toegeven of toegeven dat je het antwoord ook niet hebt, is geen teken van zwakte. Twijfel tonen geeft mogelijkheid om meer dialoog met jouw mensen aan te gaan, en net daar zit de intelligentie in.

Spreker of leider?

Moet je goed kunnen spreken als leidinggevende? We verwachten van een goed leider dat hij/zij visie kan brengen, zijn/haar mening kan geven en een gezonde dosis durf heeft. De lijn met een goede spreker wordt hier dun. Hoeft een leidinggevende verbaal sterk te zijn? Uit onze sessie bleek dat dit geen must is, echter wel handig in bepaalde contexten en functies.

Doe wat werkt voor jouw team

Een laatste maar niet de minst belangrijke takeaway van dit Lerend Netwerk: doe vooral wat werkt voor jouw mensen. Veel vrijheid geven gaat niet zozeer goed werken voor starters die erg op zoek zijn naar instructies en een duidelijk kader. Ga op zoek naar de drijfveren, motivatie en expertise van jouw mensen. Houd niet vast aan bepaalde theorieën of een model, maar doe vooral wat werkt, en dat kan voor elk individu anders zijn.

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte