Of je nu bent gaan reizen, in between jobs of even thuis was door persoonlijke redenen. Veel mensen zien er tegenop om tijdens een sollicitatie de reden voor een gat in hun cv uit te leggen. We delen graag enkele inzichten om hier positief mee om te gaan.

In België zijn 1,3 miljoen mensen tussen 25 en 64 jaar inactief, dat blijkt uit een onderzoek van UGent. Met inactiviteit bedoelen ze mensen die niet werken en ook niet actief op zoek zijn naar werk. En eerlijk, die inactiviteit of zo’n gat in jouw cv heeft vaak een invloed op jouw sollicitaties. Al hoeft het niet meteen een negatief effect te hebben. Keep in mind dat jouw waarde als kandidaat voor de job door meer dan alleen jouw parcours wordt bepaald. Ook jouw vaardigheden, ervaring en motivatie spelen een grote rol.
Een gat in jouw cv, wat kan dat zijn?
Een onderbreking in jouw loopbaan, inactiviteit, tijdelijke pauze in jouw carrière of een tijd zonder job. Zo kan je een “gat” in een cv nog omschrijven. Dit kan gaan van enkele maanden tot maanden. Er zijn veel redenen (zowel persoonlijk als medisch) die ervoor kunnen zorgen dat je even zonder werk zit, namelijk:
– bijstuderen of bijscholing
– loopbaanbegeleiding
– moeite met het vinden van een nieuwe job
– werkloosheid door ontslag of eigen keuze
– zorg voor gezin of mantelzorg
– zwangerschap of ouderschapsverlof
– uitgevallen door ziekte: zowel fysiek als mentaal
– reizen of plezier bv. een sabbatjaar na studies
En zo zijn er zeker nog aanleidingen waarom iemand gedurende een langere tijd zonder werk zit. Denk maar aan het opstarten van een eigen onderneming of onrealistische verwachtingen t.o.v. een toekomstige job waardoor de zoektocht naar een nieuwe uitdaging heel lang aansleept.
Hoe leg je een gat in jouw cv uit?
1. Enkele do’s and don’ts
❌ Rond de pot draaien, niet eerlijk zijn en een lang verhaal afsteken.
❌ Negatief praten over jouw vorige werkgever of -ervaring.
❌ Geloven dat je sowieso afgerekend wordt op wat je zal geven als reden.
✅ Rustig, open en eerlijk vertellen over jouw waarom. Kort en to the point.
✅ Jouw antwoord op deze sollicitatievraag goed voorbereiden, in jouw eigen woorden.
✅ Hou het positief, focus op de toekomst en wat je al bereikt hebt of nog wil bereiken.
We zijn allemaal mensen. Dat wil zeggen dat de meeste werkgevers ook wel begrip zullen tonen dat niet alles altijd loopt zoals je voor ogen hebt. Krijg je een eerder negatieve reactie op de reden van onderbreking in jouw cv? Dan kan je je ook afvragen of dit wel de bedrijfscultuur is waar je in wil werken.
2. Focus op relevante vaardigheden en ervaringen
Afhankelijk van hoe je jouw tijd hebt gespendeerd kan een gat in jouw cv in jouw voordeel zijn. Wanneer je jouw carrière even onderbrak voor een cursus, opleiding of loopbaanbegeleiding, heb je hier zonder twijfel zaken uit opgestoken. Communiceer de kennis of skills die van toepassing zijn voor de job waarvoor je solliciteert om je te onderscheiden van andere sollicitanten.
Uit onderzoek van de UGent blijkt namelijk dat werkgevers positiever kijken naar mensen die tijdens langdurige inactiviteit een opleiding gevolgd hebben. Het toont voor een toekomstige werkgever vaak aan dat je deze tijd nuttig hebt besteed.
3. Toelichting in de motivatiebrief of -email
Wil je de vraag van een potentiële werkgever voor zijn? Geef dan in jouw motivatie proactief aan dat er een gat in jouw cv zit. Op deze manier laat je zien dat je bereid bent erover te praten – bijvoorbeeld:
“In mijn cv kan je zien dat er een onderbreking in mijn loopbaan is geweest. Ik vertel hier met plezier meer over tijdens een (telefonisch) gesprek.”
Sollicitatietip: download via deze link onze motivatiebrieftemplate inclusief enkele handige tips.
Heb jij een gat in jouw cv en loop je hierop vast?
Weet dat wij als hr-consultants na een uitgebreide kennismaking, context geven aan een potentiële werkgever. Wil je jouw kans op een sollicitatiegesprek vergroten? We’re ready whenever you are.
Ook interessant voor jou
- Solliciteren: hoe verklaar je een gat in jouw cv?
- Nieuwe jobaanbieding? Hier moet je zeker op letten.
- Solliciteren: hoe ga je het best om met een afwijzing? (video)
- Sollicitatietip: voeg meer soft skills toe aan je cv of LinkedIn-profiel
- Ging mijn sollicitatiegesprek goed?
6 februari 2025