Solliciteer je voor een eerste job? Spannend! En al helemaal wanneer je straks je eerste loon krijgt. Maar wat mag je verwachten van zo’n startersloon? En klopt het dat je niet over een eerste loon kan onderhandelen? We geven je hieronder alle antwoorden.
Het startersloon
Met een startersloon start je uiteraard onderaan de ladder, maar dat betekent niet dat je vanzelfsprekend met een heel laag loon start. Lonen zijn afhankelijk van een aantal factoren.
- Sector: sectoren als de petrochemie en de financiële sector staan bekend om hun hoge lonen. In de horeca, bijvoorbeeld, zal je het moeten stellen met een iets lager loon.
- Functie: bediende of arbeider, kader of uitvoerende job … je functie bepaalt op welk loon je zal kunnen rekenen.
- Diploma: binnen eenzelfde functie zal iemand met een diploma aan een hoger loon starten dan iemand zonder diploma. Heb je een masterdiploma, dan start je gewoonlijk met een hoger loon dan iemand met een bachelordiploma.
- Regio: in Brussel en omstreken liggen de lonen hoger dan in de provincies. Ook Antwerpen en Vlaams-Brabant scoren goed. Het gaat echter niet om immense verschillen, dus hou in gedachten dat hoe langer je moet pendelen, hoe minder dat verschil jouw tijdverlies compenseert.
Onderhandelen of niet?
Het is een misverstand dat er bij een eerste job nooit ruimte zou zijn voor onderhandeling. Mag je op gesprek, dan word je gezien als een serieuze kandidaat en staat de interviewer wellicht wel open voor een eerlijk gesprek over je eerste loon.
Tast wel even af of het wel degelijk zo is. Je kan dat gewoon vragen. En wees goed voorbereid. Zorg ervoor dat je bij de vraag naar loonverwachting een antwoord klaar hebt, inclusief argumentatie. Met onderstaande tips ben jij straks piekfijn voorbereid.
1. Doe je research
Zorg dat je een idee hebt van de gemiddelde starterslonen in de functie waarvoor je solliciteert.
- Online kan je heel wat info terugvinden.
- Nog waardevoller is om het aan andere starters, vrienden of familie te vragen. Op voorwaarde dat ze gelijkaardige functies in gelijkaardige sectoren bekleden of hun ervaring relevant is.
- Niet het geval? Informeer dan eens bij een rekruteringsbureau. Zij hebben een helder zicht op gangbare starterslonen en begeleiden je daarnaast ook naar die ideale eerste job.
2. Denk in brutoloon
Tijdens loononderhandelingen wordt er altijd gesproken in brutobedragen, omdat het nettoloon afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie. Ben je daar niet helemaal in mee? Er zijn tal van online bruto-nettocalculators die je een beeld kunnen geven van wat je overhoudt. Doe dus op voorhand je rekenwerk.
3. Bekijk het totaalpakket van je eerste loon
Je loon is meer dan het nettobedrag dat maandelijks op je rekening komt. Informeer ook naar de extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, ecocheques, hospitalisatieverzekering, woon-werkvergoeding, tussenkomst in internetkosten … Neem dat mee in je berekeningen en weet ook dat het vaak makkelijker onderhandelen is over die extralegale voordelen dan over extra brutoloon.
Leg ook bewust andere – niet te onderschatten – factoren in de weegschaal: het aantal verlofdagen, de tijd die je pendelt, glijdende uren, mogelijkheid tot thuiswerk … Ze hebben dan wel geen impact op je bankrekening, maar wel op je welzijn en werkgeluk. We merken dat deze factoren steeds meer aan aandacht en belang winnen in de definitieve keuze.
4. Je hebt wél ervaring
Bij een eerste job heb je misschien nog geen werkervaring, maar onderschat de waarde van ervaring tijdens een stage, als vrijwilliger of in de jeugdbeweging niet. Vermeld dat dus zeker in je cv en koppel het in je gesprek zelf aan mogelijke vaardigheden en soft skills die je dankzij die ervaring al onder knie hebt.
In het kort
Benieuwd welk startersloon je mag verwachten? Met wat online research en gesprekken onder vrienden krijg je al zeker een goed idee. Weet ook dat een startersjob niet per se betekent dat er geen onderhandelruimte is. Spring er wel voorzichtig mee om en tast eerst even af hoezeer het bedrijf openstaat voor loononderhandelingen. Een goede voorbereiding is al het halve werk: doe dus je huiswerk op vlak van loon en kom zelfverzekerd en geïnformeerd naar je gesprek.
Kun je hulp of extra tips gebruiken? Weet dan dat we je bij Bright Potentials heel graag en vrijblijvend daarin ondersteunen of adviseren. Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren!