Hoe bevorder je welzijn op het werk? 10 tips

Terug naar het overzicht

We spenderen meer tijd op het werk dan thuis, that’s the way life (meestal) goes. Onderzoek van de UGent toont aan dat ons geluksgevoel voor 18% bepaald wordt door ons werk. Als je daar even bij stilstaat komt dat wel binnen hé? En dan besef je nog meer het belang van welzijn op het werk. In dit artikel geven we je inzicht in wat welzijn nu precies is, wat de voordelen zijn voor jou als werkgever om erop in te zetten en hoe je dat precies kan aanpakken.

welzijn op het werk tips

Wat is welzijn op het werk?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) definieert welzijn op het werk als “een gemoedstoestand die wordt gekenmerkt door een voldoende harmonie tussen enerzijds de vaardigheden, behoeften en ambities van de werknemer en anderzijds de beperkingen en mogelijkheden van de werkomgeving”. Als er een onbalans is tussen deze elementen, blijkt het moeilijk om, bij wijze van spreken, fluitend naar het werk te gaan. Zaken die ervoor zorgen dat de balans uit evenwicht raakt, zijn o.a. het tekort aan ontwikkelingskansen, een te hoge werkdruk of het niet nakomen van beloftes naar de werknemers toe.

Waarom inzetten op welzijn op het werk?

Hier zijn enkele voordelen:

  • Jouw medewerkers zijn productiever: gelukkige werknemers presteren beter, dat tonen diverse onderzoeken aan.
  • Je trekt makkelijker nieuw talent aan: tevreden medewerkers zijn echte ambassadeurs voor jouw organisatie en vormen dus een ware boost voor jouw employer brand of werkgeversmerk!
  • Er is minder absenteïsme en dus lagere ziektekosten: medewerkers die gezond (en gelukkig zijn) vallen minder snel uit. Als je even in kaart brengt hoeveel verzuim jouw organisatie werkelijk kost, dan rendeert inzetten op welzijn al snel.
  • Men blijft langer: een medewerker die in een gezond en stimulerend werkklimaat functioneert, heeft minder de neiging om de organisatie te verlaten. In de krappe arbeidsmarkt van vandaag geen overbodige luxe dus!
  • De betrokkenheid stijgt: hoe beter jouw mensen zich voelen op het werk, hoe meer ze geneigd zullen zijn om mee te denken met de organisatie en de groei ervan.
  • Er groeit een positieve bedrijfscultuur: dat uit zich dan weer in een sterke teamdynamiek en een aangename werksfeer.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar hoe doe je dit en wat zijn concrete voorbeelden? We geven je graag wat inspiratie.

wat zijn de voordelen van welzijn op het werk?

10 tips om in te zetten op welzijn op het werk

1. Bied een flexibel uurrooster aan. Dat maakt het makkelijker voor jouw jouw medewerker om een gezonde werk-privébalans te behouden en geeft minder stress.

2. Geef jouw mensen erkenning. Waardering en erkenning dragen bij aan het versterken van het gevoel van eigenwaarde en competentie en bevorderen daarmee ook het welzijn. Waardering hoef je niet altijd te uiten aan de hand van grote, dure cadeaus. Het kan bijvoorbeeld gewoon een compliment zijn tussendoor, een post-it aan het scherm van je medewerker of een kaartje als verrassing op diens bureau.

3. Zet in op ergonomie om jouw mensen gezond, veilig en efficiënt te laten werken – zonder lichamelijke klachten. Zorg bijvoorbeeld voor (enkele) standing desks, voorzie een tweede scherm etc.

4. Stimuleer gezonde voeding op de werkvloer: voorzie een fruitmand, verse soep (of soepmaker: wij zijn fan!) of organiseer een workshop rond gezond eten.

5. Maak thuiswerk mogelijk, dat spaart jouw medewerker heel wat stress én tijd. Perfect voor focusmomenten!

6. Stel een vertrouwenspersoon aan in de organisatie, waarbij medewerkers terecht kunnen om werk (-of privé)gerelateerde problemen te bespreken (en indien gewenst ook aan te pakken). Kies voor deze rol iemand die vertrouwen uitstraalt, empathisch is en de nodige discretie aan de dag kan leggen.

7. Zorg ervoor dat jouw leidinggevenden goede people managers zijn. People managers bouwen goede relaties op, gaan voor een persoonlijke aanpak, geven constructieve feedback en stimuleren een positieve werkomgeving. Bovendien houden ze de vinger aan de pols en kunnen zo korter op de bal spelen. Leren over inspirerend leidinggeven?

8. Bied groei- en ontwikkelingsmogelijkheden aan: controle over de eigen loopbaan wordt meer en meer belangrijk. Geef jouw medewerkers daarom de mogelijkheid om hun competenties te versterken en te groeien binnen jouw organisatie. Dit kan naast verticale groei ook horizontaal groeien betekenen. Daarbij neemt jouw medewerker andere of extra taken of verantwoordelijkheden op binnen dezelfde functie. Hulp nodig bij je functieomschrijvingen?

9. Stimuleer het groepsgevoel. Goede relaties op het werk dragen bij aan een gevoel van tevredenheid en gemoedsrust. Denk hierbij niet alleen aan de gekende teambuildings of afterworks, maar bijvoorbeeld ook aan het installeren van interne momenten van kennisdeling of het organiseren van een workshop om de communicatiestijl van de ander beter te leren kennen en begrijpen.

10. Zet in op autonomie: geef jouw medewerkers verantwoordelijkheid en laat ze zelfstandig werken, maar blijf uiteraard beschikbaar wanneer dat nodig is. Zo kan je jouw medewerker een project van A tot Z zelfstandig laten uitwerken, maar tussentijds wel momenten van overleg installeren om de evolutie op te volgen en de nodige feedback te geven.

Belangrijk om te weten is dat bij inzetten op welzijn de keuze ‘less is more’ niet opgaat.

Het inzetten op diverse initiatieven versterkt net de kans op een hoger welzijn bij jouw mensen. Wees ook niet bang om al meteen te starten met het implementeren van bepaalde zaken. En vooral: communiceer over wat je doet zodat jouw team weet dat je eraan werkt.

Heb je vragen of ondersteuning nodig om welzijn binnen jouw bedrijf te optimaliseren?

Neem dan zeker contact op met ons. Onze hr-partners maken graag tijd voor jou. Benieuwd waar we jou nog zoals bij kunnen ondersteunen? Bekijk dan zeker onze diensten voor werkgevers.

Misschien ook interessant voor jou?

12 februari 2024

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte