Een goed hr-beleid, hoe begin je eraan?

Terug naar het overzicht

Er zijn veel manieren om tot een praktisch en efficiënt hr-beleid te komen. Hoe wij het doen? We bouwen ons personeelsbeleid op rond 11 dimensies waarbij we focussen op het realiseren van de vooropgestelde (bedrijfs)doelstellingen. Deze kan je alleen behalen wanneer je mensen centraal staan. They deserve that spotlight! Benieuwd naar ons stappenplan om met je hr-beleid aan de slag te gaan?

4 stappen voor een goed personeelsbeleid

1. Bepaal jouw bedrijfsdoelen

Het is belangrijk om te weten welke koers je wil varen. De eerste stap is vertragen om te versnellen. Formuleer daarom jouw bedrijfsdoelstellingen zowel op korte (< 1 jaar) als middellange (2 jaar) en lange termijn (5 jaar).

Het moment waarop de bedrijfsdoelen in kaart zijn gebracht is het belangrijk om te weten welk type mensen je hiervoor nodig hebt. Is het mogelijk om de doelen te bereiken, sluit de interne organisatie hier voldoende op aan? Hoeveel personeelsbezetting hebben we nodig en wie/wanneer aanwerven?

2. Werk een personeelsplanning uit

Elke organisatie heeft een strategie en elke organisatie maakt een plan op van vlak marketing, sales en finance. Maar in de meeste gevallen ontbreekt ‘het menselijk kapitaal’. Een hr-strategie bestaat uit verschillende hoofdstukken waarin er uitgewerkt wordt hoeveel mensen, met welke competenties, en tegen welke kosten er op welk moment en wanneer nodig zijn om de doelstellingen te halen. Zo zorgen we ervoor dat elke investering op het juiste moment gebeurt.

3. Bepaal wie jij bent als werkgever

Het is van essentieel belang om te weten wat je doel is als werkgever. Wat wil jij als werkgever bereiken naar je mensen toe? Net zoals het belangrijk is voor een ondernemer om een visie te hebben, is het even cruciaal voor een werkgever om een duidelijke visie te ontwikkelen. Dit is nu eenmaal de basis van je hr-beleid, want je beslissingen dienen in lijn te liggen met je standpunt.

Hoe creëer je een visie als werkgever?

  • Bepaal je ambitie: hoe ziet werkgeverschap in jullie organisatie er idealiter uit?
  • Bepaal de motivatie: wat motiveert je werknemers?
  • Wees onderscheidend: wat zouden het team missen als jij niet meer zou bestaan?
  • Wees relevant: vermeld duidelijk waar je voor staat.
  • Ga voor eenvoud: do we need to say more?

4. Durf te vragen!

Het is van essentieel belang om op dé juiste momenten, dé juiste prioriteiten te stellen. Maar wat is er juist prio? Durf het aan je team te vragen. Zij zijn tenslotte goed op de hoogte van wat er zich afspeelt op de werkvloer en wat hen motiveert.

Gebruik een medewerkerstevredenheidsenquête en ontvang onder meer antwoorden op de volgende vragen: wat motiveert jouw medewerkers? Wat verwachten ze van jou als werkgever en hoe staat het met hun betrokkenheid tegenover jouw organisatie?

Bovendien is het ook belangrijk dat je de blinde vlekken van je huidige personeelsbeleid kent. Met onze hr-scan krijg je de juiste inzichten waarmee je exact weet waar je hr-beleid optimalisatie nodig heeft. Samen zorgen we ervoor dat die blinde vlekken aangepakt worden en krijg je:

  • Een rapportering waar je strategische, tactische en operationele beslissingen kunt aan koppelen.
  • Een overzicht van de drijfveren van jouw medewerkers.
  • Een instrument om de evolutie op te volgen en je aanpak bij te sturen.
  • Toets je resultaten af met andere bedrijven via onze benchmark.
  • Een basis om de juiste tools te implementeren ter versterking van je organisatie.
contacteer bright potentials, gespecialiseerd in hr consultancy en krijg inzicht in de blinde vlekken van jouw hr beleid.

Kan jij een hr-partner gebruiken bij het opzetten van een strategisch hr-beleid?

Laat ons even sparren over de professionele groei van jouw bedrijf waar mens en onderneming elkaar versterken.

Ook interessant voor jou

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte