Hoe start je met een goed hr-beleid?

Terug naar het overzicht

Er zijn veel manieren om tot een goed hr-beleid te komen maar wij bouwen ons hr-beleid op 11 dimensies waarbij we ons continu richten op het realiseren van de vooropgestelde (bedrijfs)doelstellingen. Deze doelstellingen kunnen alleen behaald worden door de medewerker centraal te zetten binnen de organisatie.

In deze 11 dimensies wordt getoetst naar alle raakvlakken waar een werknemer mee in aanraking komt tijdens zijn/haar loopbaan binnen jouw onderneming van rekrutering tot ontslag.

Hoe start je met een goed hr-beleid?

1. Bepaal jouw bedrijfsdoelen

Het is belangrijk om te weten welke koers je moet varen. De eerste stap is vertragen om te versnellen. Formuleer daarom jouw bedrijfsdoelstellingen zowel op korte (< 1 jaar) als middellange (2 jaar) en lange termijn (5 jaar).

Het moment waarop de bedrijfsdoelen in kaart zijn gebracht is het belangrijk om te weten welke soort mensen we hiervoor nodig hebben. Is het mogelijk om de doelen te bereiken, sluit de interne organisatie hier voldoende op aan? Hoeveel personeelsbezetting hebben we nodig en wie/wanneer aanwerven?

2. Werk een personeelsplanning uit

Elke organisatie heeft een strategie en elke organisatie maakt een plan op van vlak marketing, sales en finance. Maar in de meeste gevallen ontbreekt‘ het menselijk kapitaal’. Een hr-strategie bestaat uit verschillende hoofdstukken waarin er uitgewerkt wordt hoeveel mensen, met welke competenties, en tegen welke kosten er op welk moment en wanneer nodig zijn om de doelstellingen te halen. Zo zorgen we ervoor dat elke investering op het juiste moment gebeurt.

3. Bepaal wie je bent als werkgever

Het is van essentieel belang om te weten wat je doel is als werkgever. Wat wil jij als werkgever bereiken naar je mensen toe? Net zoals je een visie hebt als ondernemer is het noodzakelijk om ook een visie te hebben als werkgever. Dit is nu éénmaal de basis van je hr-beleid. Al je beslissingen moeten in lijn liggen met je visie als werkgever. Hoe creëer je jouw visie?

 • Bepaal je ambitie: streef naar jouw ideale scenario.
 • Bepaal de motivatie: het moet motiverend zijn voor je medewerkers.
 • Wees onderscheidend: wat zouden je medewerkers missen als jij niet meer zou bestaan?
 • Wees relevant: vermeld duidelijk voor wat je staat.
 • Ga voor eenvoud: do we need to say more?

4. Durf te vragen!

Het is van essentieel belang om de juiste prioriteiten te plaatsen op de juiste momenten. Maar wat zijn de juiste prioriteiten? Durf het te vragen aan je mensen. Het zijn zij die perfect weten wat er leeft en speelt binnen de werkvloer en wat hen motiveert.

Gebruik een medewerkerstevredenheidsenquête en ontvang onder meer antwoorden op de volgende vragen: Wat motiveert jouw medewerkers? Wat verwachten ze van jou als werkgever en hoe staat het met hun betrokkenheid tegenover jouw organisatie?

Ontdek de blinde vlekken van jouw onderneming met een HR-Scan

Met de HR-Scan van Bright Potentials laten we de blinde vlekken in jouw onderneming verdwijnen, en krijg je:

 • Inzicht in de pijnpunten van jouw organisatie.
 • Een rapportering waar je strategische, tactische en operationele beslissingen kunt aan koppelen.
 • Een overzicht van de drijfveren van jouw medewerkers.
 • Een instrument om de evolutie op te volgen en jouw aanpak bij te sturen.
 • Toets je resultaten af met andere bedrijven via onze benchmark.
 • Een basis om de juiste tools te implementeren ter versterking van jouw organisatie.

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte