Je hebt net je sollicitatiegesprek gehad, komt buiten, en dan begint de twijfel. Heb ik het wel goed gedaan? Waarom bleef de recruiter doorvragen op die vragen? Is het goed of net slecht dat het zo lang duurde?
Kenmerken van een goed sollicitatiegesprek
We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar zijn onderstaande zaken van toepassing op jouw gesprek? Dan ziet het er goed uit!
1. Het is méér dan een vraag-antwoordgesprek
Een sollicitatiegesprek begint natuurlijk altijd als een klassiek vraag-antwoordgesprek: de recruiter stelt vragen, jij antwoordt. Maar het is een heel goed teken wanneer dat evolueert naar een tweerichtingsgesprek waarin jij ook vragen stelt en de recruiter veel meer info geeft over het bedrijf en de functie bijvoorbeeld. Dat kan je het best zelf creëren. Hou niet vast aan ‘gewoon’ antwoorden, maar spot gelegenheden om bijvragen te stellen, zodat het gaandeweg een evenwichtig gesprek wordt in plaats van een kruisverhoor.
2. Het blijft niet oppervlakkig
Sollicitatiegesprekken doorlopen meestal een bepaald scenario. Wijkt de interviewer daar helemaal niet van af, dan heeft hij wellicht al zijn mening gevormd. Maar gaat hij verder en stelt hij ook vragen die in een eerste gesprek normaal niet aan bod komen? Dan gaat het de goede kant op! We hebben het bijvoorbeeld over het bespreken van de arbeidsvoorwaarden, de vraag naar je opzegtermijn of specifieke details over het bedrijf en in het beste geval een rondleiding. Dat doe je niet met een kandidaat die je niet interessant vindt.
3. Ze blijven doorvragen
Misschien heb je er zelf geen geweldig gevoel bij, maar wanneer de recruiter doorvraagt op een bepaald onderwerp, is dat meestal een aanwijzing dat er interesse is. Om zeker te zijn dat je een goede kandidaat bent, zal de recruiter elke gelegenheid aannemen om een gedetailleerd beeld van je te krijgen. Panikeer dus niet, maar blijf rustig en antwoord eerlijk. Het is net een teken dat je kans maakt op de job.
4. Het gesprek duurt langer dan voorzien
Meestal krijg je op voorhand een indicatie van hoelang het eerste gesprek ongeveer zal duren. Het is wel duidelijk dat het een goed teken is als het langer duurt. Dat betekent dat de interviewer het de moeite waard vindt om meer tijd aan jou te besteden. En dat zou hij niet doen als je geen geschikte kandidaat bent.
Een kort gesprek volgens het scenario, dat niet diepgaand was? Dan is de conclusie wellicht dat je niet in aanmerking komt.
5. De interviewer toont interesse
Wanneer de interviewer vaak naar voren leunt, oogcontact maakt en je naam vaak zegt, betekent het dat hij het gesprek boeiend vindt. Merk je dit op? Dan maak jij een goede indruk!
Kijkt de interviewer vaak weg, luistert hij niet echt, kijkt hij naar beneden of checkt hij – godbetert – zijn telefoon? Dan is hij duidelijk afgeleid en is die job waarschijnlijk niet voor jou.
6. Je krijgt info over het vervolg
Krijg je spontaan informatie over de volgende stap in de procedure? Polsen ze misschien al naar je beschikbaarheid de komende weken? Nice! Dat betekent wellicht dat die volgende ronde er komt. Krijg je die info niet? Wanhoop dan niet en vraag zelf even hoe het verder verloopt.
Wat je achteraf nog kan doen
Ging dat gesprek nu goed of niet? Helemaal zeker weet je het nooit. Probeer er niet te veel over te piekeren en stuur achteraf nog even een bedankmailtje om je kansen wat te verhogen. Zo’n mailtje na de sollicitatie is hier nog niet erg ingeburgerd, maar het is een mooie manier om je potentiële nieuwe werkgever beleefd te bedanken en jezelf nog even in beeld te brengen.
Conclusie
Of het écht goed ging, weet alleen de recruiter zelf. Maar er zijn wel een aantal signalen die erop wijzen dat je op dat eerste sollicitatiegesprek shinede. Dat het langer duurde bijvoorbeeld en dat er ook ruimte was voor vragen van jouw kant. Ook het bespreken van details, zoals de arbeidsvoorwaarden of specifieke kenmerken van het bedrijf, zijn een goed teken! Wat wel heel zeker is: piekeren heeft geen zin. Afwachten is de boodschap.
Succes!