Ging mijn sollicitatiegesprek goed?

Terug naar het overzicht

Je hebt net je sollicitatiegesprek gehad en daarna begint de twijfel. Heb ik het wel goed gedaan? Waarom bleven ze doorvragen over bepaalde zaken? Is het goed of net slecht dat het zo lang duurde? We delen graag met jou enkele tekens van een positieve sollicitatie.

Ging mijn sollicitatiegesprek goed en wat zijn de tekenen of signalen?

Kenmerken van een goed sollicitatiegesprek

We kunnen het natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen, maar zijn onderstaande zaken van toepassing op jouw afgelopen gesprek? Dan ziet het er volgens ons goed uit!

1. Het is méér dan een vraag-antwoordgesprek

Een sollicitatiegesprek begint natuurlijk altijd als een klassiek vraag-antwoordgesprek: de recruiter of de aangestelde persoon stelt vragen, jij antwoordt. Maar het is een heel goed teken wanneer dat evolueert naar een tweerichtingsgesprek waarin jij ook vragen stelt en de persoon tegenover jou veel meer info geeft over het bedrijf en de functie bijvoorbeeld.

Hou niet vast aan ‘gewoon’ antwoorden, maar spot gelegenheden om bijvragen te stellen. Op die manier wordt het gaandeweg een evenwichtig gesprek in plaats van een kruisverhoor.

2. Het blijft niet oppervlakkig

Sollicitatiegesprekken doorlopen meestal een bepaald scenario. Wijkt de interviewer daar helemaal niet van af, dan heeft hij wellicht al een mening gevormd. Maar gaat de interviewer verder en worden er ook vragen gesteld die in een eerste gesprek “normaal gezien” niet aan bod komen? Dan gaat het de goede kant op! We hebben het bijvoorbeeld over het bespreken van de arbeidsvoorwaarden, je opzegtermijn of specifieke details over het bedrijf en in het beste geval een rondleiding. Dat doe je niet met een kandidaat die je niet interessant vindt.

3. Doorvragen

Misschien heb je er zelf geen super gevoel bij, maar wanneer de interviewer doorvraagt op een bepaald onderwerp, is dat meestal een aanwijzing dat er interesse is. Om zeker te zijn dat je een goede kandidaat bent, zal de recruiter elke gelegenheid aannemen om een gedetailleerd beeld van je te krijgen. Panikeer dus niet, blijf rustig en antwoord eerlijk. Het is meestal een teken dat je kans maakt op de job.

4. Het gesprek duurt langer dan voorzien

Meestal krijg je op voorhand een indicatie van hoelang het eerste gesprek ongeveer zal duren. Het is wel duidelijk dat het een goed teken is als het langer duurt. Dat betekent dat de interviewer het de moeite waard vindt om meer tijd aan jou te besteden. En dat zou niet gebeuren als je geen geschikte kandidaat bent.

Een kort gesprek volgens het scenario, dat niet diepgaand was? Dan is de conclusie wellicht dat je niet in aanmerking komt.

5. De interviewer toont interesse

Wanneer de interviewer vaak naar voren leunt, oogcontact maakt en je naam vaak zegt, betekent het dat hij het gesprek boeiend vindt. Merk je dit op? Dan maak jij een goede indruk!

De interviewer kijkt vaak weg, luistert niet echt, kijkt naar beneden of checkt de tijd? Dan is de interviewer duidelijk afgeleid en is die job waarschijnlijk niet voor jou.

6. Je krijgt info over het vervolg

Krijg je spontaan informatie over de volgende stap in de procedure? Polsen ze misschien al naar je beschikbaarheid de komende weken? Nice! Dat betekent wellicht dat die volgende ronde er komt. Krijg je die info niet? Wanhoop dan niet en vraag zelf even hoe het verder verloopt.

Wat je na je sollicitatiegesprek nog kan doen

Ging dat gesprek nu goed of niet? Helemaal zeker weet je het nooit. Probeer er niet te veel over te piekeren en stuur na je sollicitatiegesprek nog even een bedankmailtje om je kansen wat te verhogen. Zo’n mailtje na de sollicitatie is hier nog niet erg ingeburgerd, maar het is een mooie manier om je potentiële nieuwe werkgever beleefd te bedanken en jezelf nog even in beeld te brengen.

Voorbeeld van een bedanktmailtje na sollicitatie:

Dag [Naam van de contactpersoon],

Ik wil je graag even kort bedanken voor de kans om te solliciteren voor de functie van [Naam van de functie] bij [Naam van het bedrijf]. Ik ben echt enthousiast over de mogelijkheid om bij [Naam van het bedrijf] aan de slag te gaan en mijn ervaring en enthousiasme te delen met het team.

Bedankt voor het interessante gesprek en je tijd. Ik kijk ernaar uit om te zien wat de toekomst brengt en ben beschikbaar als er verdere stappen zijn in het sollicitatieproces.

Vriendelijke groeten,
[Jouw naam]

Conclusie

Of het écht goed ging, weet alleen de interviewer zelf. Maar er zijn wel een aantal signalen die erop wijzen dat je op dat eerste sollicitatiegesprek een goede indruk hebt gemaakt. Dat het langer duurde en dat er ook ruimte was voor vragen van jouw kant. Ook het bespreken van details, zoals de arbeidsvoorwaarden of specifieke kenmerken van het bedrijf, zijn een goed teken! Wat wel heel zeker is: piekeren heeft geen zin. Afwachten is de boodschap. 

We wensen je veel succes!

6 januari 2024

Ook interessant voor jou

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte