Sollicitatietip: voeg meer soft skills toe aan je cv of LinkedIn-profiel

Terug naar het overzicht

De toekomst van rekrutering verandert snel. Op de arbeidsmarkt wordt meer en meer rekening gehouden met soft skills om de juiste kandidaat met een werkgever te matchen. Specifieke vakkennis, ervaring of opleidingen? Goed bezig… maar recruiters en werkgevers zijn op zoek naar meer – je unieke soft skills. Je kans op het vinden van die ideale job vergroten? Let’s dive right in!

Sollicitatietip: voeg meer soft skills toe aan je cv of LinkedIn-profiel

Niet zo lang geleden waren we te gast op een LinkedIn-event waar ze spraken over de toekomst van hr. Daaruit bleek dat er een nieuwe mindset nodig is, eentje die skills-first is, zowel voor werknemers als werkgevers. Skills of vaardigheden, meer specifiek soft skills worden alsmaar belangrijker en zeker binnen specifieke sectoren.

Waarom? Omdat 50% van de vaardigheden die bedrijven en mensen zoeken of nodig hebben om te slagen binnen een job zouden veranderen in de komende 4 jaar. Er heerst namelijk een aanwervingsprobleem, want recruiters vinden het uitdagend om talent te vinden met de specifieke skills waar ze naar op zoek zijn.

Wat zijn soft skills?

Soft skills zijn persoonlijke vaardigheden of niet-technische vaardigheden. Het gaat over de manier waarop mensen met elkaar en situaties omgaan, communiceren en werken. Ze zijn essentieel zowel op je werk als binnen je persoonlijke relaties met mensen. Ze spelen een belangrijke rol bij het opstellen van effectieve teams en een positieve werkomgeving.

Wat is het verschil tussen soft en hard skills?

Hard skills zijn technische vaardigheden. Het gaat hier om competenties die specifieke kennis en expertise binnen dat vakgebied omvatten. Dit zijn skills die je voornamelijk aan je opleiding of ervaring te danken hebt.

Een concreet voorbeeld? ‘Grafisch ontwerpen‘ of ‘kennis van analysetools zoals Google Analytics‘ zijn hard skills. Zaken zoals ‘leiderschap‘ of ‘empathie‘ en ‘teamwork‘ zijn dan eerder soft skills.

Wat zijn belangrijke soft skills binnen verschillende sectoren?

Sales & Marketing

 • Projectmanagement
 • Overtuigingskracht
 • Analytisch denken

Human resources & legal

 • Communicatievaardigheden
 • Inlevingsvermogen of goed kunnen luisteren
 • Aanpassingsvermogen

Bank & Verzekeringen

 • Klantgerichtheid
 • Probleemoplossend gedrag
 • Duidelijke en effectieve communicatie

Soft skills toevoegen aan je cv

Wil je een goed curriculum vitae in 2024? Laat zien welke van deze vaardigheden je bezit. Zeker wanneer je solliciteert voor een ander soort job. Het bezitten van sommige van competenties, kan jou het voordeel van de twijfel geven wanneer ze je cv bekijken – ook al heb je niet de vereiste ervaring of opleiding gehad. Ook in je motivatiebrief kan je enkele persoonlijke vaardigheden, relevant voor de job, vermelden.

Recruiters zouden op vandaag tot 25% meer naar skills kijken bij een sollicitatie dan 3 jaar geleden.

Soft skills toevoegen aan je LinkedIn-profiel

Wanneer je dit doet maak je het voor recruiters ook eenvoudiger om jou te vinden wanneer ze uitgebreid zoeken naar de juiste kandidaten. Hoe je dat juist doet zie je hieronder!

Stappenplan om vaardigheden toe te voegen

 1. Ga naar je LinkedIn-profiel
 2. Klik bovenaan onder je foto op ‘profielonderdeel toevoegen’
 1. Selecteer ‘vaardigheden toevoegen’
hoe vaardigheden toevoegen aan linkedin profiel: soft skills
 1. Vul enkele relevante, persoonlijke vaardigheden in
vaardigheden toevoegen aan je linkedinprofiel: soft skills
 1. Klik op opslaan en bekijk de vaardigheden onderaan je profiel
vaardigheden op je linkedin profiel: soft skills


Heb je hulp nodig bij het zoeken naar een nieuwe job?

Misschien ook interessant voor jou?

18 januari 2024

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte