Hoe omgaan met verandering op het werk? 5 tips!

Terug naar het overzicht

Verandering, it’s part of life en daar kunnen we weinig aan veranderen. Of je nu te maken krijgt met een reorganisatie op de werkvloer, meer verantwoordelijkheid binnen je job of een nieuwe leidinggevende. Deze veranderingen op het werk hebben, hoe je het draait of keert, altijd een impact. Lees hoe je omgaan met verandering op het werk, positief of negatief, kan aanpakken!

Verloop in je team, nieuwe functies die ontstaan, maar ook overschakelen van een fulltime naar een parttime job zijn zaken die niet alleen een organisatie veranderen. Hoe ga jij hier als persoon mee om? Een vraag die wel wat spotlight verdient!

5 handige tips

1. Zorg voor jezelf

Je weet het: we care about professionals! Draag jij ook zorg voor jezelf? Stel, je werkgever introduceert een glijdend uurrooster of een 4-daagse werkweek en dat bezorgt jou heel wat gepieker. Je zal snel merken dat je gedachten eerder voor stress en weerstand zorgen en niet de situatie an sich. Geef jezelf de tijd, laat het even bezinken en verzet jezelf niet tegen de verandering. (Het komt goed, beloofd.)

2. Zie veranderingen op het werk als een opportuniteit

Zoals jou of die ene collega zijn er geen twee… én gelukkig maar! Iedereen is anders. Zo heeft de een moeite om zich aan te passen en gaat de ander daar iets soepeler mee om. Hoe je ook reageert, iedereen ervaart van nature enige vorm van stress en negativiteit bij verandering – én al zeker on the job.

Zeg nee tegen je innerlijke ‘Debbie Downer’. Zie verandering als een kans en push jezelf om het positieve in te zien. We weten het, vaak is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Op lange termijn leer je hieruit en sta je sowieso sterker in je schoenen.

3. Spreek mensen die dicht bij je staan

Zoals in de meeste situaties: erover praten helpt! Is jouw partner in crime op zwangerschapsverlof en zie je even niet hoe het verder moet? Vraag een gesprek aan met je leidinggevende en/of praat erover met een goede vriend of dichte collega. Als het goed is, geven zij jou de peptalk die je nodig hebt en de juiste inzichten die je verder op weg helpen. Laat je zorgen niet langer aanslepen en ga aan de slag!

4. Stel vragen

Om jezelf rust te geven is het belangrijk dat je een volledig beeld kan scheppen van de veranderingen op het werk. Ga na wat de gevolgen zijn door vragen te stellen, ook wanneer het antwoord minder leuk kan zijn. Zeker bij grote aanpassingen zoals een ingrijpende reorganisatie of plots ontslag heb je het volste recht op duidelijkheid.

5. Doe aan zelfevaluatie

Schep een helder beeld van je vaardigheden, talenten en persoonlijke groei. Formuleer vervolgens nieuwe doelen voor jezelf. Zorg ervoor dat deze SMART geformuleerd zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.

Die doelen kunnen vaardigheden zijn die je verder wil ontwikkelen of stappen die je wil nemen om jezelf optimaal te ontplooien binnen je job. Waarom? Het helpt je angst voor verandering minimaliseren en het geeft enorm veel voldoening als je deze doelen behaalt. Een win-win dus!

Kan je een buddy gebruiken?

Wij richten graag onze spotlight op jou! Ben je op zoek naar verandering binnen je loopbaan of benieuwd naar onze vacatures? Neem vrijblijvend contact met ons op! We luisteren, net zoals een vriend(in), graag naar jouw verwachtingen binnen een job.

Ook interessant voor jou?

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte