Niet de juiste kwalificaties, toch solliciteren. Zo doe je dat!

Terug naar het overzicht

De vacature spreekt je enorm aan, maar als je leest wat er gevraagd wordt, zakt de moed je in de schoenen… Herkenbaar? Laat je niet afschrikken! Lees hoe je die ontbrekende skills compenseert en misschien toch de job binnenhaalt.

Niet de juiste kwalificaties, toch solliciteren. Zo doe je dat!

Stel dat je als werkgever de keuze hebt uit twee sollicitanten: één iemand die netjes voldoet aan alle gevraagde competenties, maar weinig enthousiast overkomt. Of de andere kandidaat, waarbij je niet alle gevraagde skills kan afvinken, maar die zich wel heel enthousiast en ambitieus toont. Werkgevers zijn vaker geneigd dan toch te kiezen voor degene die niet helemaal voldoet aan de vraag, maar er wél heel veel zin in heeft. De redenering is dan dat je skills kan aanleren. Enthousiasme heb je of heb je niet. Tel daarbij op dat jobs vandaag vaak moeizaam ingevuld raken. Dan begrijp je dat werkgevers niet altijd de luxe hebben om alleen perfecte kandidaten uit te nodigen.

Haak dus niet meteen af als je aan een paar zaken in de vacature niet voldoet. Gebruik wel je gezond verstand. Er is nog altijd een verschil tussen ‘niet voldoen aan alle vereisten’ of echt helemaal geen enkele van de gevraagde kwalificaties bezitten.

Je bent dus niet helemaal de geknipte kandidaat, maar toch solliciteer je. Hoe vang je die ontbrekende competenties dan op? Dan kan op 3 manieren.

1. Compenseer

Een kwaliteit kan tot uiting komen in de meest uiteenlopende contexten. Mis je bijvoorbeeld het juiste diploma, vertel dan wel over de stage die je liep in een gelijkaardig bedrijf. Dat toont dat je niet mijlenver verwijderd bent van waar ze naar op zoek zijn.

2. Toon je leergierigheid

Heel wat hard en soft skills zijn simpelweg aan te leren. Door je bereidheid te tonen om opleidingen te volgen of te leren van je collega’s, is die ontbrekende competentie dus snel van de baan. Vragen ze iemand die overweg kan met Photoshop? Zeg dan eerlijk dat je dat nog niet kan, maar dat je meteen bereid bent een opleiding te volgen.

3. Vertel over je ervaring in je vrije tijd

Zoeken ze iemand die stressbestendig is, maar is dit je eerste job? Zoek dan naar situaties in je vrije tijd of tijdens een vakantiejob waarmee je kan aantonen dat je het hoofd altijd koel houdt. Maak je voorbeeld zo concreet mogelijk: ‘Vorig jaar kampeerden we met de scouts in tenten toen het ’s nachts hevig begon te stormen. Als leiders hebben we dan kort overlegd en meteen gehandeld. We hebben de hulp ingeroepen van de brandweer, en die heeft ervoor gezorgd dat we die nacht een veilig onderkomen hadden voor alle kinderen. Er is nooit paniek geweest en ik ben altijd rustig gebleven.’

Wat je vooral niet moet doen, is liegen over je capaciteiten of zaken verzwijgen. Het is net een pluspunt dat je er eerlijk over bent. Vertel dus rechtuit dat je heel goed beseft dat je niet voor alles kwalificeert, maar dat de job je zo aansprak dat je toch je kans wil wagen. Qua volharding en ambitie kan dat alvast tellen!

Klaar om het sollicitatiegesprek aan te gaan?

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte