Niet de juiste competenties, toch solliciteren. Zo doe je dat!

Terug naar het overzicht

Je kent het wel: de vacature spreekt je enorm aan, maar als je de job-vereisten leest, zakt de moed je instant in de schoenen. Herkenbaar? Laat je als de goede kandidaat die je bent niet afschrikken én ga toch solliciteren voor die (droom)job! Lees hoe je die ontbrekende skills compenseert en misschien toch de job binnenhaalt.

Solliciteren zonder de juiste opleiding, kennis of ervaring?

Solliciteren zonder de vereiste competenties?

Stel dat je als werkgever de keuze hebt uit twee sollicitanten: één iemand die netjes voldoet aan alle gevraagde competenties, maar weinig enthousiast of gemotiveerd overkomt. Daarnaast heb je de andere kandidaat, waarbij je niet alle gevraagde skills kan afvinken, maar die wel de juiste mindset heeft.

Werkgevers zijn vaker geneigd dan toch te kiezen voor degene die niet helemaal voldoet aan de vraag, maar er wél heel veel zin in heeft. De redenering is dan dat je skills kan aanleren. Enthousiasme heb je of heb je niet. Tel daarbij op dat jobs vandaag vaak moeizaam ingevuld raken. Dan begrijp je dat werkgevers niet altijd de luxe hebben om alleen perfecte kandidaten uit te nodigen.

Haak dus niet meteen af als je aan een paar zaken in de vacature niet voldoet. Gebruik wel je gezond verstand. Er is nog altijd een verschil tussen ‘niet voldoen aan alle vereisten’ of echt helemaal geen enkele van de gevraagde vaardigheden bezitten.

solliciteren zonder de gevraagde competenties, hoe doe je dat

Populaire competenties variëren afhankelijk van de specifieke functie en branche, maar hier zijn 5 voorbeelden van competenties:

– Communicatief sterk
– Probleemoplossend vermogen
– Analytisch
– Strategisch denken
– Creatief

Je bent misschien niet 100% wat ze van een kandidaat verwachten, volgens de vacature… maar je wil toch solliciteren. Die ontbrekende competenties of vereisten, vang je op deze manier op:

1. Compenseer

Een kwaliteit kan tot uiting komen in de meest uiteenlopende contexten. Mis je bijvoorbeeld het juiste diploma, vertel dan wel over de stage die je liep in een gelijkaardig bedrijf. Dat toont dat je niet mijlenver verwijderd bent van waar ze naar op zoek zijn.

2. Toon je leergierigheid

Heel wat hard en soft skills zijn simpelweg aan te leren. Door je bereidheid te tonen om opleidingen te volgen of te leren van je collega’s, is die ontbrekende competentie dus snel van de baan. Zoeken ze iemand die overweg kan met Adobe Photoshop? Geef dan toe dat je dat nog niet kan, maar dat je bereid bent een opleiding te volgen.

3. Vertel over je ervaring in je vrije tijd

Zoeken ze iemand die stressbestendig is, maar heb je nog geen werkervaring? Zoek dan naar situaties in je vrije tijd of tijdens een vakantiejob waarmee je kan aantonen dat je je hoofd kan koelhouden. Maak je voorbeeld zo concreet mogelijk:

Op mijn studentenjob begaf de Bancontact betaalterminal het terwijl er vele klanten aanschoven aan de kassa. Ik bleef rustig, stond de klanten te woord en vroeg alvast wie cash kon betalen. Ondertussen bracht ik mijn manager op de hoogte en werd het probleem op die manier asap opgelost. ’

Wat je vooral niet moet doen, is liegen over je capaciteiten of zaken verzwijgen. Het is net een pluspunt dat je er eerlijk over bent. Vertel dus rechtuit dat je heel goed beseft dat je niet voor alles kwalificeert, maar dat de job je zo aansprak dat je toch je kans wil wagen. Qua volharding en ambitie kan dat alvast tellen! Klaar om het sollicitatiegesprek aan te gaan? Onderschat jezelf niet!

Ook interessant voor jou?

CONTACTEER ONS VOOR VRIJBLIJVEND ADVIES OVER JE LOOPBAAN OF HR-BELEID.

BLIJF OP DE HOOGTE VIA ONZE NIEUWSBRIEF.
Ik blijf op de hoogte